Voeding

Fugu of Kogelvis: de duurste vis die je niet durft te eten

9320 Views
kogelvis eten fugu

Fugu of Kogelvis: de duurste vis die je niet durft te eten

Delicatesse in Japan

Fugu of kogelvis geldt in Japan als een delicatesse. In Nederland is zelfs de handel in dit soort vis verboden. Fugu kan namelijk zo giftig zijn dat je het niet overleeft. Russisch roulette met een Japanse visje dus? Of valt het eigenlijk wel mee?

Het gif van de fugu is tetrodotoxine, en dat is duizend keer dodelijker dan bijvoorbeeld cyanide. Het verlamt het zenuwstelsel maar komt niet in je bloed, zodat je bij bewustzijn blijft terwijl je langzaam verlamt en uiteindelijk stikt. Een tegengif is niet bekend. Voor de liefhebbers wordt de werking van het gif uitgebreid beschreven op wikipedia.

fugu kogelvis

 

Eén van de restaurants in Tokio die onlangs nog drie Michelin sterren kreeg, schijnt zelfs uitsluitend fugu te serveren. Je zou denken dat je na verloop van tijd dan toch steeds minder vaste klanten hebt, maar dat blijkt mee te vallen.

Het is de kunst om deze extreem dure vis heel goed schoon te maken. Restaurants mogen zonder licentie geen fugu serveren en de koks moeten er een speciaal examen voor doen. Hieronder zie je hoe het moet maar “don’t try this at home”!

Ongeveer de helft van de vis bevat gif. De rest wordt flinterdun gesneden en onder andere geserveerd in de vorm van een chrysant. De nationale bloem van Japan en de bloem die ironisch genoeg veel wordt gebruikt bij begrafenissen. Regelmatig vallen er toch doden door het eten van kogelvis, dus een devies: probeer dit niet in jouw keuken!

Veel slachtoffers zijn er tegenwoordig trouwens niet meer. De chefs doen hun werk goed en nog belangrijker: kweekvissen schijnen niet giftig te zijn. In het wild vertrouwt de fugu overigens zelf niet op het gif als verdediging. Bij gevaar blaast hij zichzelf op tot een soort bal. Hij  beschermt zichzelf daarmee, maar ook de aanvaller blijft een wisse dood bespaard.

You Might Also Like