Fysiotherapie

Hielspoor : Wat kun je er aan doen?

2535 Views

Hielspoor: een vergelijking van behandelingen

Hielspoor is een vervelende klacht die vaak terug kan komen en zelfs chronisch kan worden. Hielspoor wordt veroorzaakt door een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen waardoor een ontsteking kan ontstaan.  Het is ontzettend vervelend, want het kan je hele dagelijkse routine overhoop halen.

Het  wordt ook wel een peesplaatontsteking of een fasciitis plantaris genoemd. Typische symptomen zijn pijn onder de hiel bij lang staan of lopen.

1. Hielspoor tapen

Een van de meest effectieve en laagdrempelige manieren om met hielspoor om te gaan is door de hiel in te tapen met KT Tape. KT Tape staat voor Kinesiologisch Therapeutische tape. KT Tape zorgt ervoor dat de huid iets wordt opgelicht waardoor doorbloeding verbetert. Daarnaast ontlast het de druk op de peesplaat en geeft de ontsteking de mogelijkheid om sneller te herstellen.  Vele hardlopers gebruiken deze methode omdat het vaak directe pijnvermindering tot gevolg heeft en snel is aan te brengen. Ook is het preventief, doordat ook het ontstaan van ontstekingen voorkomen wordt.

Hielspoor

2. Hielspoor zooltjes

hielspoor zool

Hielspoor Zooltjes van goed kwaliteit kunnen helpen tegen hielpijn en hielspoor. Het zooltje werkt alleen als de oorzaak van de hielspoor te maken heeft met de stand van je voet.  Kwalitatieve geven naast demping voor de hak, ook een voetbed en corrigeren de voet. Bij veel schoenen is de kwaliteit van het voetbed matig; door de schoen te upgraden met hielspoor zooltjes maak je eigenlijk verbeterde versie van je schoen.  Het nadeel van een hielspoor zooltjes is dat het dus alleen werkt als de oorzaak te maken heeft met de stand van de voet. Daarnaast is bekend dat te lang gebruik maken van zooltjes de voet als het ware  ‘lui’ maakt en op een bepaalde manier slap wordt. Dat draagt zeker niet bij aan het natuurlijke herstel.

 

3. Hielspoor sok (Strassbourg sock)

Deze sok moet ervoor zorgen dat de peesplaat en de kuitspieren van de voet geleidelijk oprekt. De voet wordt hiermee in een geforceerde positie gedwongen waardoor pijnvermindering zou optreden. De peesplaat zou hierdoor langer en flexibeler worden. De methode kan er echter voor zorgen dat nachtrust onmogelijk wordt en dat het de oorzaak van het probleem niet wegneemt.

4. Hielspoor operatie

Bij de 5% meest ernstige vormen van hielspoor wordt een operatie gebruikt om van de pijn af te komen en wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Meestal gebeurt dit nadat alle andere vormen van therapie zijn uitgeput. Tijdens de operatie wordt de peesplaat gedeeltelijk van het hielbot gescheiden.

Bij het meerendeel van de patienten herstelt men volledig. Het is daarom zeker een van de meest effectieve behandelingen. Echter kan een operatie ook bloedingen, infecties en tot zenuwschade leiden.

hielspoor operatie

 

You Might Also Like