Fysiotherapie

Enkelinstabiliteit – Enkel tapen met KT Tape

3594 Views

Enkelinstabiliteit – Enkel tapen met KT Tape

Wat is enkelinstabiliteit precies?

Enkelinstabiliteit komt veel voor bij mensen die veel sporten. Doordat de voet vaak verzwikt raakt en de banden slecht herstellen, worden deze slapper waardoor de enkel instabiel wordt. Dit kan erg vervelend zijn want bij de meeste sporten moet je toch mobiel blijven. Je wordt gewoon gevoelig voor verzwikkingen. Niet alleen dat het sneller gebeurt; het kan je ook een onzeker gevoel geven. Vaak ga je niet alleen direct sneller door je enkel heen, maar ook gaat het vaak gepaard met permanente zwellingen en stijfheid. Je enkel tapen lijkt de meest eenvoudige behandeling.

Ongeveer 30% heeft na het scheuren van een enkelband nog steeds last van een instabiel gevoel. In dit blog wil ik aandacht geven aan enkel instabiliteit, omdat het grote gevolgen kan hebben voor het met plezier uitoefenen van sporten. Enkel tapen kan op twee manieren: door gebruik te maken van de “normale” witte sporttape of door middel van KT Tape.

Wij geven de voorkeur aan de KT Tape omdat het voor de sport is ontwikkeld en onder extreme omstandigheden blijft zitten. Ten opzichte van de normale ‘witte’ sporttape werkt het bovendien 24 uur per dag.

 

Sporttape VS KT Tape

Sommige sporters zijn gewend aan het “fixeren” van de enkel door het gebruik van de “witte sporttape”. Meestal wordt het gebruikt doordat men er gewend aan is en het geeft de sporter een “veilig” en zeker gevoel. Echter beperkt het vaak cruciale beweging voor in de sport en werkt het niet aan het herstel van de enkelblessure. Dit in tegenstelling door de enkel tapen met KT Tape.

Stabiliseren van de enkel: het gebruik van KT Tape

enkel tapen

Binnen de Medical Taping Concepten kennen wij een taping die zeer effectief is, -vooral bij enkelinstabiliteit-, maar deze wordt ook vaak gebruikt als preventief middel.  De ondersteuning die KT Tape kan geven dankzij de enkel intapen, zal u vertrouwen en steun geven tijdens de herstellende fase. Daarnaast brengt KT Tape stabiliteit en vermindert pijn in de enkel tijdens de activiteit. Het grote voordeel van deze methode is dat het 24 uur per dag werkt en ook tijdens het slapen de doorbloeding verbeterd zodat de toevoer van zuurtstof en voedingstoffen versnelt en dat afvalstoffen sneller van het gekwetste gebied kunnen worden afgevoerd.

enkel tapen

De tape die wordt aangelegd geeft tijdens het sporten direct steun, zonder beweging compleet te beperken. Daarnaast stimuleert de tape de proprioceptive van het voetgewricht. Via de zenuwbanen krijgt het voetgewricht een signaal om niet te verzwikken. KT Tape is een ultralichte synthetische tape bestaand uit microvezel, dat speciaal voor sport is ontwikkeld.  Het kan daarom tot 7 dagen blijven zitten. Ook tijdens het douchen of zelfs tijdens het zwemmen. De meeste andere rekbare tapes zijn van katoen geproduceerd, waardoor ze gemakkelijk vocht opnemen en slap worden. Voor de sport gebruiken wij echter alleen KT Tape PRO.

You Might Also Like